Urban Infill

This modern residence was built on the foundation and floor framing of an existing postwar home that was too small for a growing family. A new second floor added more bedrooms and bathrooms and opened up the home to the yard. Innovative use of cement board panels and aluminum trim combined with shingles give the home a comfortable fit in a neighborhood that is densely built, yet still retains many large trees.

The interior is both spare and striking. Exposed framing in line with the windows creates a dramatic ceiling for minimal cost. The second floor hallway is a wooded deck dropped onto steel angles between the two solid elements of the house’s upper floor. Cantilevering the upper floor over the existing driveway helped expand the home while maintaining the backyard garage on the site.