Anacortes Residence

This project needed to respond to the steep, rocky slope of the site, the adjacent forest, and the panoramic views available of Guemes Island and the distant Cascade Mountains. In response to these parameters, the building faces the water on one side and the forest on the other, while the layout of the building follows the topography of the land.

The main floor consists of two opposing wings, each with a cantilever enclosed in glass, exposing the specific views. The house consists of glulam beams and a simple shed roof. The kitchen, living and dining spaces spill out on to an outdoor terrace, extending living space outdoors.

On the water side, the tall windows and deep overhangs allow for plenty of indirect light into the spaces living. On the hill side, the clerestory windows and slope of the roof allow the southern sun to penetrate the space even on rainy, Northwest days.